Motivaatio hukassa?

Motivaatio, kuinka saamme sen pidettyä yllä?

Miten jaksaisi päivästä toiseen motivoitua tekemään jotain, minkä koemme tärkeästi tai mitä meiltä vaaditaan ulkoa päin, mutta ei silti viitsi vaivautua tai se tuntuu työläältä ja raskaalta? Tuttu tunne varmasti monelle.

Mietitäänpä ensin mitä motivaatio on.

Motivaatio on tila, joka on syy tehdä jotain. Se saa meidät liikkeelle, se on toiminnan moottori. Motivaatio ohjaa myös käyttäytymistä ja sitä, millä aktiivisuuden tasolla tai vireydellä me toimimme saavuttaaksemme tavoitteemme. Tarvitsemme aina motivaation, kun teemme mitä tahansa.

Motiivit syntyvät arvoistamme  eli mitä pidämme tärkeänä elämässämme? Mitä haluamme saavuttaa elämässä nyt ja tulevaisuudessa?   Meillä on elämässä sekä pienempiä motiiveja, jotka kuuluvat jokapäiväiseen arjen toimintaan, että suurempia motiiveja, jotka antavat suunnan elämällemme ja merkityksen koko olemassaolollemme.

Onkin olemassa lukemattomia erilaisia erilaisia motivaationlähteitä. Nälkä, jano, kivun välttäminen ja väsymys kuuluvat fysiologisiin hengissä pysymisen motivaattoreihin. Lisäksi on esim. seksi, ystävyys, kiintyminen, saavuttaminen ym...kaikki tunnetilat jne...

Motivaattoreita on luokiteltu myös ulkoisiin ja sisäisiin motivaationlähteisiin, joita syvennänkin hieman:

Ulkoinen ja sisäinen motivaatio

Ulkoinen motivaatio syntyy  työpaikan, vanhempien, ystävien, median tai yhteiskunnan paineesta johtuvasta motivoitumsesta.  Esimerkiksi työpaikalla on jokin tehtävä, joka ei kiinnostaisi ollenkaan, mutta joka on suoritettava, koska muuten voisi saada potkut tai puhuttelun. Tai oppilas opiskelee tiettyä alaa vanhempien painostuksesta.

Ulkoinen motivaatio perustuukin palkintoihin ja palautteeseen ympäristöstä. Tällaisia ovat esimerkiksi raha, pokaalit, arvosanat, kehut, etenemismahdollisuudet, status, joilla on lähinnä välinearvo.

Sisäinen motivaatio syntyy, kun motiivi on sisäsyntyinen. Esimerkkinä työn kokeminen mielekkääksi ja merkitykselliseksi, omien arvojen mukainen toiminta, halu oppia uutta. Tällöin itse tekemisestä saa nautinnon jo itsessään ja se luo merkitystä.

Keskeinen ero sisäisen- ja ulkoisen motivaation välillä onkin se, kokeeko toiminnan jo itsessään palkitsevana vai odottaako ulkoisia palkkioita tai rangaistuksen välttämistä toiminnallaan.

Eli voimme varmasti todeta, että sisäinen motivaatio tuottaa usein enemmän hyvinvointia ja elämän merkityksellisyyttä, kuin ulkoinen motivaatio. Vaikkakin ulkoinen motivaatiokin voi ajan mittaan muuttua miellyttäväksi, palkitsevaksi ja nautinnolliseksi itselle. 

Miten sitten löydän motivaation, jos se tuntuu olevan hukassa?

Tässä muutamia keinoja kadonneen motivaation palauttamiseen tai uuden motivaation etsintään. Suosittelen valitsemaan niistä ensin vain muutaman ja kun niistä tulee rutiini, lisää taas uusi. Tämä siksi, että jos yrität muuttaa kaikkea toimintaa ja ajatusmalleja kerralla, tulee ylikuormitus ja tunne, etten pysty tähän.

  1. Mieti, millaisia ajatuksia työnnät aivoihisi. Ajatukset muovaavat meitä. Lopeta itseltäsi turhat pessimistiset ajatukset ja epäilyksen tunteet, ne syövät energiaasi ja vievät turhaa tilaa positivvisilta ajatuksilta ja tunteilta. Aloita aamusi kiitollisuudella. Mieti 1-3 asiaa, joista olet kiitollinen. Tee tämä tunteella, eli koe se sydämessä asti. Tämä harjoitus lisää positiivista mielentilaa.
  2. Mene kannustavien ja positiivisten ihmisten seuraan. Heiltä saat tukea, voimaa ja kannustusta. Kerro heille myös tavoitteesi. Älä turhaan kerro tavoitteitasi ihmisille, joiden tiedät olevan epäuskoisia ja kuitenkin latistavat aikomuksesi.
  3. Kirjaa paperille saavutuksiasi ja onnistumisiasi. Minä kirjaan ylös mm. liikuntasuorituksiani, sekä henkisiä edistymisiäni, jolloin pienetkin parannukset ei unohdu, vaan ne luettuani saan lisää motivaatiota jatkaa. Lueskele muistiotasi usein ja havainnoi mm. mielesi liikkeitä ja mieti, onko esiin tullut uusia kykyjä. 

    Siis oikeasti, kirjoita nämä ylös!!! Kaikki menestyneet ihmiset kirjoittavat tavoitteensa ylös päivittäin joten päivitä sinäkin tavoitettasi ja lue se päivittäin. Laita vaikka jääkaapin oveen tai työhuoneesi ilmoitustaululle, niin että näet sen päivittäin. Kirjoita päiväkirjaan fiiliksiä matkanvarrelta sekä kuopat ja kivikotkin ja tietysti saavutetut tulokset. Niitä on hyvä fiilistellä jälkeenpäinkin.

  4. Mieti, mikä on sinulle tärkeää, ja syvennä ajatustasi siihen, miksi teet kyseistä asiaa. Mm. jos on kyse painonhallinnasta, mieti syvempiä syitä tälle. Onko siitä että jaksamisesi paranee, hyötyä myös jollekin muulle esim. lapsillesi? Jos kyse on ulkoisista paineista tai työpaikalla tehtävistä töistä, mieti tarkkaan miksi käyt juuri kyseisessä työssä, mitä hyödyt ja mikä saisi sinulle paremman motivatiootion tehdä kyseinen asia. Joskus saatetaan huomata, että koko työpaikka on ihan väärä. Joskus riittää ihan oman jaksamisen parantaminen, eli kyse voi olla vain väsymyksestä. Näitä syitä kannattaa miettiä, MIKSI EI OLE MOTIVAATIOTA TEHDÄ KYSEISTÄ ASIAA?
  5. Omat kiinnostuksen kohteet ja arvot vaikuttavat sisäisen motivaation syntymiseen. Liikunnassa mm. onkin tärkeää löytää laji, josta oikeasti pitää. Tämän löytymiseen voi joskus tarvita myös henkilökohtaista ohjaajaa, koska joku laji voi (esim. juoksu) tuntua ahdistavalta vain siksi, että sitä on tehnyt aina väärin.
  6. Tee itsellesi realistinen, mutta kannustava tavoite. Älä rohmua aluksi kalenteria täyteen, vaan laita sinne asioita vain sen verran mitä oikeasti ehdit toteuttaa. Jos taas asiat ja tehtävät tulevat esim. työpaikalta, älä mieti kaikkea yhtenä möykkynä, vaan käsittele asiat yksi kerrallaan. Aloita helpoimmasta, jolloin onnistumisen tunne tuo lisää motivaatiota jatkaa. Pidä myös 5min taukoja, jolloin nouset ylös penkistä ja esim venyttelet.
  7. Palkitse onnistumiset ja kiitä itseäsi. (Ei ruualla, vaan jollain muulla)

    Lataa tästä ilmaiset oppaamme:

     

     

     Positiivista päivää toivottaen Riikka

     

     

     

Close

50% Complete

Two Step

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.